Cholesterol i trójglicerydy we krwi

Czy cholesterol i trójglicerydy to ryzyko zawału serca i udaru mózgu? Czy jest ściśle związane ze sposobem odżywiania?

Pogląd ten budzi dziś wśród naukowców ogromne wątpliwości. Cholesterol zawarty w pokarmach wchłaniany jest w niewielkiej ilości. Co się z nim stanie i ile tego tłuszczu produkuje organizm wszystko zależy od organizmu, a przede wszystkim od wątroby. Jeden organizm poradzi sobie z większą dawką tłuszczy inny nie poradzi sobie nawet z małą porcją. Jedno jest pewne, że jedzenie tłuszczy nasyconych, zwierzęcych pobudza organizm do produkcji cholesterolu i trójglicerydów.

Jakie tłuszcze?

Jeżeli powstaje z nienasyconych tłuszczy tzn pochodzenia roślinnego np. oleje, słonecznik, wiesiołek lub z ryb to podczas lekkiego wysiłku fizycznego "topią się". Wystarczy się tylko lekko spocić i organizm radzi sobie bez problemu, jeżeli dostarczamy tłuszcze zwierzęce wtedy sam wysiłek fizyczny nie wystarczy, strumień krwi jakby "dusi się" i wtedy cząsteczki cholesterolu odkładają się na ściankach tętnicy i zwężają prześwit przepływu krwi.

Jakie czynniki podwyższają cholesterol?

Do czynników, które podwyższają poziom cholesterolu możemy zaliczyć:
  • siedzący tryb życia,
  • brak aktywności fizycznej,
  • nadwaga,
  • palenie papierosów,
  • nieodpowiednia dieta,
  • duża ilość węglowodanów,
  • stres,
  • skłonności genetyczne.
Bardzo ważna jest profilaktyka i badania kontrolne poziomu cholesterolu całkowitego oraz podzielonego na frakcje, HDL i LDL, trój glicerydów oraz homocysteiny. Cholesterol w organizmie występuje w formie związanej ze specjalnymi białkami tworząc lipoproteiny.

Stężenie wysokie cholesterolu HDL - cholesterol nazywany "dobrym cholesterolem", zmniejsza ryzyko zawałów.

Stężenie cholesterolu LDL - cholesterol zwany "złym cholesterolem", zwiększa ryzyko chorób układu krążenia.

HDL to lipoproteiny o dużej gęstości, które transportują cholesterol do wątroby gdzie ulega on metabolizmowi i jest wydalany z żółcią . LDL - lipoproteiny o małej gęstości krążą w naszym organizmie. VLDL to lipoproteiny o bardzo małej gęstości są formą transportu trójglicerydów, w skład których wchodzą kwasy tłuszczowe - ważne źródło energii.

Jakie powinny być zachowane proporcje miedzy HDL a LDL?
Istotne jest zachowanie odpowiednich proporcji między dobrym, a złym cholesterolem (HDL do LDL). Max. poziom LDL, to 130-160 mg/L, jednocześnie stężenie trójglicerydów winno być niższe od 180 mg/L. Granicą biologiczną, która określa zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych jest HDL poniżej 20 % w stosunku do LDL. Jeżeli HDL stanowi np. 25% czy 35% cholesterolu całkowitego to jest bardzo dobrze. Podniesiony cholesterol całkowity nie stanowi większego zagrożenia. Natomiast niski cholesterol całkowity może uśpić naszą czujność bo HDL-u może być tylko np.10 %. Stanowi to zagrożenie dla naszego zdrowia.

Normy badań krwi zawsze kontroluj z tabelą norm w danym laboratorium!

Trójglicerydy powstają w wątrobie z dopływających do niej z krwią kwasów tłuszczowych. Jest ich dużo, gdy jemy tłusto lub, gdy kwasów tłuszczowych nie przyswajają tkanki, co zdarza się u chorych na cukrzycę.

Czy wysoki poziom Trójglicerydów może być groźny dla Naszego zdrowia?
Trójglicerydy są przyczyną powstawania zakrzepów, a w konsekwencji prowadzić to może do zawałów i udarów mózgu. Dla osób, które mają żylaki jest to bardzo niebezpieczne.
Odmiana tłuszczy jakimi jest frakcja trójglicerydów bardzo często jest oporna na leki.

Najnowsze badania wykazały, że trójglicerydy stanowią większe zagrożenie dla zdrowia niż podwyższony cholesterolu. 2/3 szkodliwych tłuszczy powstaje w wątrobie u człowieka a tylko 1/3 pochodzi z diety. Często zapominamy o wspomaganiu leczenia wątroby a jest to jeden z najważniejszych czynników.
Węglowodany a cholesterol?
Tłuszcze powstają również z węglowodanów. W granicach 12-18 % są wykorzystywane na energie potrzebną do życia, resztę wątroba przerabia na tłuszcze. Tak więc widzimy że walka z tłuszczami to nie tylko dieta i nie tylko leki obniżające cholesterol. Jest to złożony problem i przy połączeniu wszystkich składowych, możemy liczyć na trwałą poprawę i ochronę naszych naczyń krwionośnych i serca. Produkty polecone poniżej są istotnym elementem do zastosowania i połączenia terapii z dietą. Omega 3 obniża krzepliwość krwi działa przeciwzapalnie, Trple Lecithin działa jak emulgator tłuszczy, czyli duże krople tłuszczu rozbija na bardzo drobne kropelki, a to ułatwia wydalanie tłuszczy z organizmu. Lecytyna powoduje również, że żółć staje się bardziej płynna i stanowi silną profilaktykę przed powstawaniem kamieni w woreczku lub drogach żółciowych. Jest duża szansa na rozpuszczenie ich jeżeli są cholesterolowe.
Polecane produkty: