Równowaga kwasowo - zasadowa

Nadmierne zakwaszenie należy dzisiaj do najbardziej niebezpiecznych czynników wywołujących różne schorzenia w tym schorzenia układu krążenia. Od równowagi kwasowo- zasadowej zależy homeostaza czyli równowaga w naszym organizmie.

Skrót ph pochodzi od łacińskiego pojęcia "potentia hydrogenii", co oznacza stężenie jonów wodorowych. Wszystkie roztwory wodne posiadają określoną wartość ph.

Skala pH jest skalą bezwymiarową o wartościach od zera do czternastu. Wielkość 7 odpowiada roztworom o odczynach obojętnych.

Zakwaszenie to przedwczesne starzenie się organizmu

Jak wiemy składamy się z wody. Odczyn wody czyli ph na przykład :
  • morza, wynosi od 8 do 8,5 ph
  • krwi od 7,35 do 7,4
  • skóry 4,5 do 6,5, kwaśny płaszcz skóry, spełnia szereg funkcji, m.in. zabezpiecza organizm przed przenikaniem mikroorganizmów, utrudnienie przenikania alergenów, zanieczyszczeń ze środowiska środowiska. Ph. kontroluje rozkład bakterii na naszej skórze i od tego może zależeć zapach naszego potu. Nieprzyjemny i ostry zapach świadczy o silnym zakwaszeniu organizmu i powoduje nieprzyjemny zapach skóry
Spadek ph, krwi do 7 lub podwyższenie do 7,6 powoduje śmierć.
Ciekawostka!
Ph pachwin i pach nazwanych fizjologicznymi otworami jest inna od pozostałej części skóry. Wartości są tam wyższe zbliżające się do 6 .Rozwój bakterii w tych miejscach jest intensywniejszy i jest przyczyna specyficznego zapachu.

Jeżeli chcesz sprawdzić swoje ph. oddaj mocz do badania.

Przy diecie mięsnej i wysokowęglowodanowej odczyn moczu jest kwaśny. Lekko kwaśny mamy przy diecie mieszanej, natomiast u wegetarian mamy odczyn obojętny.

Co silnie zakwasza nasz organizm ?

  • Mięso,
  • Słodycze,
  • Alkohol,
  • Nikotyna,
  • Nasycone kwasy tłuszczowe,
  • Zanieczyszczenie środowiska,
  • Zła woda do picia,
  • Pola magnetyczne o wysokiej indukcji,
  • Złość i agresja,
  • Stres i obciążenie psychiczne
  • Trening wyczynowy.
  • Kwasy w pierwszej kolejności docierają do krwi. Nadmiar kwasów odkłada się w tkance łącznej tak długo aż nerki będą w stanie kwasy te wydalić. Jeżeli tkanka łączna jest przeciążona i nie jest w stanie już więcej przyjąć, zaczyna się wszystko odkładać w stawach powodując stany zapalne i ich bolesność. Zanieczyszczenie tkanki chrzęstnej prowadzi do choroby zwyrodnieniowej stawów. Kolagen w tkance łącznej zostaje zaatakowany przez kwasy i dochodzi do przedwczesnego starzenia się.
    Zgaga?
    Jest to dosyć ciekawe zjawisko, ponieważ żołądek musi wytworzyć kwas żołądkowy aby mógł strawić pożywienie oraz kwas do tego aby stanowił pierwszą barierę przed bakteriami, które droga przewodu pokarmowego trafiają do naszego wnętrza. Przy silnym zakwaszeniu organizm musi wytworzyć więcej zasad i robi to z oddzielenia chlorku sodowego W ten sposób powstaje więcej kwasu żołądkowego co doprowadza do powstania zgagi. Jeżeli nasz system nerwowy jest nadaktywny to stymulujemy ponownie nasz żołądek do wzmożonej produkcji kwasy solnego. Efektem jest uporczywa zgaga ale nie tylko może to skutkować powstaniem wrzodów żołądka.