Miażdżyca naczyń wieńcowych

Miażdżyca tętnic Miażdżyca tętnic (arterioskleroza) jest chorobą przewlekłą, która rozwija się potajemnie przez dłuższy czas. W wyniku tej choroby dochodzi do uszkodzenia ścian tętnic wskutek odkładania się substancji tłuszczowych i wapnia. Miażdżyca może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, zatorów, zakrzepów i zawałów.

Należy pamiętać, że nie dotyczy to tylko serca (zawałów), ale również tętnic mózgowych i nerkowych, tętnic zaopatrujących w krew kończyn.

Podczas długotrwałego nadciśnienia, nie odpowiedniej diety lub palenia tytoniu, ścianki naczyń ulęgają degeneracji i powstają uszkodzenia i guzki. Wokół nich gromadzi się cholesterol i leukocyty (krwinki białe) i powstaje blaszka miażdżycowa, która zwęża światło tętnicy. Płytka miażdżycowa ulega wysyceniu wapniem i zbliznowaceniu, staje się twarda i nieelastyczna.

Przyczyną miażdżycy może być wysoka frakcja LDL, która wchodzi w reakcje z wolnymi rodnikami lub homocysteina. Niezbędne są wówczas antyoksydanty, które chronią przed utlenianiem tłuszczy. Witamina E, należy do głównych antyutleniaczy rozpuszczalnych w tłuszczach, natomiast witamina C, to główna ochrona w środowisku wodnym. Witamina C ma zdolność regeneracji witaminy E z jej formy utlenionej. Uszkodzenie ścianek naczyń tętnicy może być spowodowane również stresem, otyłością, cukrzycą, czynnikami genetycznymi, niehigienicznym trybem życia.

Polecane produkty: