Homocysteina

Homocysteina jest aminokwasem zawierającym siarkę i nie jest białkiem. Wywiera ona silne działanie toksyczne na ścianę naczyniową powodując jej uszkodzenia, które doprowadzają do rozwoju procesu miażdżycowego. Następstwem może być zawał mięśnia sercowego lub powstanie zakrzepów.

Homocysteina nazwana jest cholesterolem XXI wieku.

Powstaje ona w organizmie z aminokwasu metioniny, który pochodzi z produktów mięsnych. Metionina odgrywa ważną role w procesie metylacji białek. Jeżeli dostarczymy dużo witaminy B6, B12 i kwasu foliowego do organizmu wtedy niweluje się zagrożenie powstania homocysteiny pod warunkiem, że organizm nasz prawidłowo przyswaja witaminy i ma ich dostatecznie dużo.

Witamina B6 przekształca homocysteinę do innych związków , które wydalane są z organizmu z moczem. Prowadzone były badania i stwierdzono, że u ponad połowy osób operowanych na bajpasy to osoby z podwyższonym poziomem homocysteiny. Norma to 12 mikromoli na decylitr a wartość szkodliwa 14.